پروتزهای سیلیکونی اندام تحتانی برخلاف تصور عموم به معنای اندام مصنوعی ساخته شده در قسمت تحتانی بدن است. امروزه از انواع مختلفی از پروتزها استفاده می شود، همانطور که می دانید، اندام های مصنوعی یا پروتزهای ساخته شده در قسمت هایی از بدن که در اثر عوامل مختلفی مانند دیابت، ضربه، بیماری های عروقی، سرطان، ضربه، بیماری های عروقی، سرطان، جراحات و … از بین می روند.
حوادث جاده ای و تا حدی ناپدید شدن در محیط کار به افراد کمک می کند و جایگزین می شوند تا بتوانند بدون مانع به زندگی عادی خود ادامه دهند. همانطور که گفته شد پروتزها به دو دسته پروتز اندام تحتانی و پروتز اندام فوقانی تقسیم می شوند که در این مقاله به تحقیق و تلاش برای ساخت پروتز اندام تحتانی می پردازیم پس با ما همراه باشید.
معرفی پروتزهای سیلیکونی اندام تحتانی
نقص اندام ها بیشتر در دست ها و پاها دیده می شود.آمپوتاسیون اندام تحتانی شامل انگشتان پا، زانو فوقانی، ساق پا، مفصل ران، هر زانو، پایلون، پنجه و مچ پا یا کل پا است. پروتز اندام تحتانی گزینه مناسبی برای نقص پا است. پروتز اندام تحتانی می تواند توانایی راه رفتن و ایستادن و همچنین جایگزینی اندام از دست رفته را بازیابی کند، زندگی فرد را متحول و متحول کند و توانایی های جدیدی به دست آورد.
در ساخت پروتز معیارهایی مانند وزن، سن، میزان حرکت روزانه، شغل، نوع پروتز، دلیل قطع عضو در نظر گرفته می شود. یکی از نکات مهم در تولید پروتز اندام تحتانی استفاده از مواد سبک و بادوام است تا فرد احساس سنگینی بیش از حد در بدن خود نکند و استفاده از مواد سازگار با سلول ها و بافت های بدن در به منظور ایجاد حساسیت در نتیجه در ساخت پروتزها به خصوص پروتزهای اندام تحتانی باید به این موضوع توجه شود.
بیشتر بدانید: تولید تجهیزات ارتوپدی با پرینت سه بعدی + تشخیص دقیق بیماری
روش های ساخت پروتز های سیلیکونی تحتانی
در تولید پروتز اندام تحتانی دو روش وجود دارد: پروتز اسکلت بیرونی (پروتز سخت با ساختار خارجی) و پروتز اسکلتی داخلی (پروتز سخت با ساختار داخلی).
- پروتزهای اسکلت بیرونی
ساختار پروتزهای اسکلت بیرونی از یک غلاف سخت تشکیل شده است که به دلیل دوام و ظاهر آن اهمیت دارد. جنس این نوع پروتز از لمینت پلاستیکی می باشد که محدودیت قطعات استفاده شده در این روش باعث وزن بیشتر و سنگین تری نسبت به اسکلت داخلی می شود، بنابراین دوام بیشتری دارد، بنابراین برای افرادی که می خواهند یک پروتز استفاده طولانی تر از پروتز سیلیکونی اسکلت بیرونی استفاده کنند.
- پروتز اسکلت داخلی
پروتز اندواسکلتی برای افراد مختلف با فعالیت بالا مناسب است و برخلاف پروتز اسکلت بیرونی این پروتز دوام کمتری دارد. در ساخت و طراحی این پروتز از میله های سبک، پرده های انعطاف پذیر ساخته شده از فوم ابری و … استفاده شده است. قطعات مختلفی که قابل جدا شدن و تعویض هستند استفاده می شود.
انواع پروتز اندام تحتانی چیست؟
پروتز اندام تحتانی بسیار متفاوت است و برای شبیه سازی اندام گمشده با توجه به نوع قطع عضو طراحی و قالب گیری می شود و با تهیه مواد سیلیکونی که انواع آن در اینجا معرفی می شود، پروتز مورد نظر به رنگ پوست آورده می شود. :
- پروتز زیر زانو
همانطور که از نام آن پیداست از پروتز زیر زانو در قسمت تحتانی زانو استفاده می شود.در طراحی پروتزهای اندام تحتانی زیر زانو این نوع برای ساق پا و مچ پا و مفصل زانو مصنوعی طراحی شده است. به شکل مفصل زانو است. نقص عضو شایع ترین نوع در اندام تحتانی است.
- پروتز بالای زانو
پروتز بالای زانو یکی دیگر از پروتزهای اندام تحتانی است و همانطور که از نامش پیداست در قطع عضو و دژنراتیوهای بالای زانو که با استفاده از مفاصل هیدرولیک عملکرد مفصل زانو را انجام می دهند استفاده می شود.
- پروتزهای هیپ و ران
پروتزهای هیپ و ران از مهمترین انواع پروتز هستند که از اهمیت بالایی برخوردار بوده و نقش عمده ای در تعادل فرد در راه رفتن و ایستادن دارند.
- ناحیه مچ پا
در این نوع قطع عضو، نوع پروتز اندام تحتانی بسته به پاشنه پا بودن یا نبودن آن متفاوت است، از سالم برای ساختن پروتز با استفاده از مواد سیلیکونی در ناحیه مچ پا استفاده می شود.
ارزیابی اولین قدم و مهمترین نکته در ساخت مناسب ترین نوع پروتز برای بیمار است. مواردی که باید بررسی شود:
- سن بیمار
- وزن بیمار
- اندازه اندام باقی مانده
- شکل اندام باقی مانده
- سطح فعالیت بیمار
- شناسایی و پیش بینی تغییرات آینده
بررسی این عوامل تصویر کلی را در اختیار شبه پزشکان قرار می دهد تا پزشک بتواند با بیمار، پزشکان و اعضای خانواده بیمار مشاوره و نظر دقیقی داشته باشد. زیرا ارزیابی صحیح برای ساخت پروتز اندام تحتانی ضروری است و هیچ بیماری شبیه به هم نیست و خودارزیابی ندارد. با توجه به این عوامل می توان در ساخت پروتز موفق تر بود و عملکرد بهتری داشت.
پروتز پا زیر زانو (مراحل ساخت)
آشنایی با بخش های مختلف پروتز
پروتز اندام تحتانی از چند قسمت تشکیل شده است که به اختصار به آنها اشاره می کنیم:
- سیستم تعلیق که انتهای اندام قطع شده را به پروتز متصل می کند.
- بدن
- سیستم رابط
- قلاب یا دست، پا
- سوکت بخشی از پروتز است که انتهای اندام قطع شده در آن قرار می گیرد.
- پوشش بیرونی زیبا و مناسب برای ظاهر پروتز
- پنجه مصنوعی
- مفاصل ران و زانو
شرایط کافی برای ساخت پروتز
هدف از پروتز اندام تحتانی، بازگشت به فعالیت های روزمره و راه رفتن مجدد است. انتخاب و ساخت پروتز مناسب به عوامل متعددی بستگی دارد که برای رسیدن به این هدف، پروتز باید دارای شرایط زیر باشد:
- پروتز مناسب باید روی پای بیمار ثابت شود.
- انتقال مناسب وزن بیمار به زمین
- امکان ایجاد توانایی حرکت و راه رفتن طبیعی
- پوشش و ظاهر مناسبی داشته باشد
- وزن کم
ساخت پروتز انگشت پا (صفر تا 100 هر آنچه که باید بدانید)
مراحل ساخت پروتز و اندام مصنوعی
- اندازه گیری نوک اندام قطع شده و اندام سالم
- ساخت قالب سیلیکون
- سوکت اتصال
- اتصال به بدنه
- تنظیم پروتز
نکات مهم برای ساخت پروتز های سیلیکونی اندام تحتانی
مواد اولیه: مواد مورد استفاده برای ساخت پروتز اندام تحتانی متفاوت است و تا حدی به سطح فعالیت فرد بستگی دارد. علاوه بر استفاده از موادی مانند چوب، پلاستیک و فوم در پروتزهای طراحی شده برای فعالیت بدنی کم، استفاده از فیبر کربن سبک وزن برای فعالیت بیشتر در نظر گرفته می شود.
راحتی و عملکرد: یک پروتز خوب و مناسب احساس راحتی را در فرد قطع عضو ایجاد می کند و به طور مستقیم بر راحتی فرد تأثیر می گذارد. همانطور که می دانیم، پروتزها، به ویژه پروتزهای اندام تحتانی، برای افرادی طراحی شده اند که نمی توانند راه بروند و نوع خاصی از فعالیت را انجام دهند، که باید تا حد امکان عملکرد طبیعی را تحریک کند.
امکان عملکرد چند محوره: برخی از پروتزهای اندام تحتانی دارای حرکت چند محوره به خصوص در ناحیه ساق پا هستند، این قابلیت در پروتزهای اندام تحتانی امکان پایین آمدن مچ پا و حرکت به سمت چپ و راست را فراهم می کند. این اجازه می دهد تا ساق پا یا به سمت داخل کشش و حرکت به سمت بیرون پا باشد و تحرک چند محوره برای حرکت آسان تر ضروری است.
ایجاد ذخیره انرژی: پروتز اندام تحتانی ساخته شده از فیبر کربن به عنوان فنر عمل می کند و با وجود تعداد فنرهای جلو و پشت پا، امکان راه رفتن با سرعت های مختلف را فراهم می کند. در این حالت، هر چه فنر طولانی تر باشد، راه رفتن بهتر است. . واکنش بیشتر بود و امکان ذخیره انرژی بیشتر وجود داشت.
در نتیجه رعایت نکات مراقبت از پروتز و رعایت بهداشت عمومی برای استفاده بهتر و طولانی مدت از پروتز اندام تحتانی و جلوگیری از بروز مشکلات از جمله:
- بررسی ها و معاینات مکرر پوست برای جلوگیری از زخم و حساسیت های پوستی
- شستشو و نظافت روزانه
- تمیز کردن اندام قطع عضو، ماساژ و روغن مالی
- پیشگیری از تورم قطع عضو با باند پیچی مناسب هنگام استفاده از پروتز
- انجام حرکات کششی استقامتی و حرکات مخصوص اندام تحتانی توصیه شده توسط فیزیوتراپیست
- بررسی و برداشتن قطعات پروتز تحتانی
- استفاده از کفش با سایز مناسب و عدم تغییر پاشنه
- جلوگیری از اضافه وزن، حفظ وزن و تندرستی
- بازرسی و تعمیر حداقل سالی یکبار
پروتزهای سیلیکونی اندام تحتانی نقش مهم و ارزشمندی برای افراد دارای معلولیت دارند. اندام های مصنوعی یا پروتزها برای قطع عضو بسیار ارزشمند هستند و به آنها کمک می کنند تا بخشی از عملکرد و فعالیت های روزانه خود را بازیابند و بسیار شبیه به قسمت طبیعی بدن هستند و با پیشرفت علم و استفاده از مواد جدید، اندام عملکرد خود را از دست می دهد.
پروتزهای سیلیکونی اندام تحتانی کلینیک سیدا
یکی از بهترین و با کیفیت ترین پروتزهای سیلیکونی اندام تحتانی، تولید کلینیک سیداست. با توجه به بررسی ها و معاینات مراجعین، بهترین پروتزهای سیلیکونی با بهترین کیفیت و متریال ساخته میشود تا فرد به راحتی بتواند از آن استفاده کند و در آینده نگران خرابی و از بین رفتن آن نباشد.
کلینیک سیدا سعی در تولید بهترین محصولات الکتریکی و سیلیکونی مصنوعی است تا شما با خیال راحت بتوانید از آن استفاده کنید و اعتماد به نفس خود را برگردانید. برایاطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان کلینیک سیدا تماس بگیرید تا از راهنمایی کامل بهره مند شوید.02188795691
بدون دیدگاه